MILJOENENCLAIM OM MOSKEE

In de Telegraaf van 28 februari 2004 besteedt de aan ons kantoor verbonden prof. dr. B. Smalhout in zijn column aandacht aan de door ons aan de door ons kantoor gevoerde zaak tegen de gemeente Ede. Bewoners van de wijk Peppelensteeg in Ede maken bezwaar tegen de komst van een moskee met 1.100 plaatsen alsmede tegen de komst van een dak-en thuislozencentrum.

Eerder besteedde de Telegraaf van 5 februari aandacht aan deze zaak onder de kop ‘MILJOENENCLAIM OM MOSKEE’. Uit dit bericht:

Ontoelaatbaar
Advocaat Bob van der Goen van de vereniging: „Wat hier gebeurt, is ontoelaatbaar, onrechtmatig als de hel en in strijd met eerdere beloftes. In het geval van die moskee is er handjeklap met de provincie geweest. De gemeente heeft niet de gewone procedures gevolgd tot wijziging van het bestemmingsplan. Men heeft gekozen voor de weinig gebruikelijke vrijstellingsprocedure die tot gevolg heeft dat burgers veel minder van hun rechten gebruik kunnen maken. In geval van het tehuis is ook een afwijkende procedure gevolgd. Ik kan alleen maar als reden voor de hardnekkigheid van de gemeente verzinnen dat het om geld gaat, het rammelende huishoudboekje. Waarom wordt die moskee niet gebouwd in nieuwbouwwijken die nog moeten verrijzen, zoals Kernhem? In een wijk die er nog moet komen, kun je veel beter inspelen op mogelijke overlast. Nee, de gemeente moet die grond nog verkopen aan particulieren en projectontwikkelaars. Men is bang dat de grondprijzen zullen dalen.” De advocaat over de schadeclaim: „Onafhankelijke makelaars die allen anoniem willen blijven uit angst dat de gemeente ze gaat boycotten, voorzien een enorme waardedaling van de huizen. Ook het winkelcentrum voorziet omzetverlies. Zo komen we tot een minimale claim van 12,5 miljoen euro.”

Want to know more?

Please let us know the legal issue(s) you would like some advising on.