Artikel van Volkskrant.nl d.d. 23 oktober 2006

Schadeclaim van 10 miljoen euro voor Trafigura

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

AMSTERDAM – Tegen oliehandelaar Trafigura Beheer in Amstelveen, eigenaar van het giftig afval dat in augustus werd gedumpt in Ivoorkust, is een schadeclaim ingediend van 10 miljoen euro. Volgens advocaat Van der Goen uit Soest is dit een voorschot op de definitieve schadeclaim, die hoger zal uitpakken.

De advocaat vertegenwoordigt een groot aantal gedupeerden van de gifdumping in Ivoorkust. Hij zegt daartoe mondeling te zijn gemachtigd door collega-advocaten in Abidjan. Volgens de Ivoriaanse regering zijn tien mensen aan de gevolgen van de illegale stort overleden.

Trafigura wist volgend de advocaat dat het afval dat ze in Ivoorkust liet verwerken, schadelijk was voor de gezondheid. Ook wist het bedrijf volgens de advocaat dat het Afrikaanse land geen geschikte verwerkingscapaciteit heeft voor dergelijk afval. Trafigura heeft ‘willens en wetens het risico aanvaard dat een dergelijke ramp zich zou voordoen, met de fatale gevolgen van dien’.

In een brief aan Trafigura eist de advocaat dat het bedrag van 10 miljoen euro binnen twee weken wordt overgemaakt. Zo niet, dan volgt een kort geding.

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen