Google

Google moet gegevens van valse, online recensenten verstrekken

Regelmatig treedt ons kantoor namens cliënten op tegen onrechtmatige berichten op internet. Daaronder vallen ook berichten die via zoekresultaten of diensten bij zoekmachines, zoals Google, teruggevonden kunnen worden. Vaak moet dan ook onderzoek gedaan worden naar wie het bericht op het internet heeft gezet. In dit kader is de volgende zaak bij de Amsterdamse voorzieningenrechter interessant.

Google biedt het product Google-maps op internet aan. Google-maps is voor iedereen toegankelijk en men kan er met behulp van de dienst Google-recensies een mening schrijven over locaties die men heeft bezocht. Zo’n recensie wordt direct door Google op het internet geplaatst en is dan voor iedereen zichtbaar.

In 2015 verschenen er via de recensie-functie op Google-maps kritische berichten over een bepaald kinderdagverblijf. De directie van het kinderdagverblijf kon aantonen dat deze reviews niet echt waren. Echter, Google weigerde de onrechtmatige reviews te verwijderen. De directie ging daarom naar de rechter. Google verwijderde ondertussen alsnog drie van de vier reviews wegens ‘spam’. De rechter oordeelde dat de vierde review ook verwijderd moest worden. Deze review bestond uit een valse, van internet geplukte willekeurige portretfoto. Die foto maakte inbreuk op portretrecht en moest er daarom af.

Tevens had het kinderdagverblijf aannemelijk gemaakt dat het schade leed door de negatieve reviews. Het belang van het kinderdagverblijf om tegen de onrechtmatige uitingen op te treden woog naar het oordeel van de rechter zwaarder dan het recht op vrije meningsuiting om evident valse recensies te kunnen plaatsen. Daarom moest Google de gegevens van de personen verstrekken die de berichten hadden geplaatst, namelijk de namen, telefoonnummers en e-mailadressen. Ook moest Google de IP-adressen van de computers waarmee de valse recensies zijn geplaatst aan de directie van het kinderdagverblijf verstrekken.

Het kinderdagverblijf had bij de rechter ook de eis neergelegd om de hele recensiefunctie en de bedrijfsvermelding van het kinderdagverblijf van Google te verwijderen, maar dit wees de rechter af. Google voerde namelijk met succes aan dat dit technisch onmogelijk is, en dat dit een te grote inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting van internetgebruikers. Bovendien bestaat ook op allerlei andere plaatsen op internet de mogelijkheid recensies te schrijven over een bepaalde onderneming.

Het vonnis vindt u hier.

Van der Goen Advocaten is gespecialiseerd in het actie ondernemen tegen smaad, laster en overige onrechtmatige uitingen en publicaties op internet. Indien u hiermee geconfronteerd wordt kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen