Social Media

Laat uw bedrijf niet wegzetten door grote online platforms

Is uw onderneming wel eens zonder duidelijke reden van een reserverings- of vergelijkingswebsite, app store of online marktplaats verwijderd? Het komt regelmatig voor dat digitale platforms hun macht misbruiken door ondernemers plotseling onderaan in de zoekresultaten te zetten of zelfs helemaal te wissen.

Door een recente EU-verordening (de zogenaamde ‘Verordening ter bevordering van billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten’) zijn ondernemers nu beter beschermd tegen de macht van technologiebedrijven. Deze moeten vanaf nu transparanter zijn over hun beleid ter zake. Ook moeten er geschillenprocedures komen. De nieuwe regels uit de Platform to business (P2B) verordening gelden overigens ook voor internetplatforms die hun hoofdkantoor niet in de EU hebben, maar hier wel actief zijn.

In principe kunnen ons inziens de genoemde digitale platforms, waaronder bedrijven zoals Facebook, Google en Amazon, aansprakelijk gesteld worden voor de schade die bij cliënten is opgetreden door het misbruiken van hun macht. Van der Goen Advocaten treedt al sinds de opkomst van het internet succesvol op tegen onrechtmatige gedragingen van online bedrijven, vooral voor ondernemingen. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een grote beursgenoteerde onderneming, een eenmanszaak, kliniek of (web)winkel. Op het moment dat de goede naam of vindbaarheid van een bedrijf op internet ten onrechte aangetast wordt, is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Als (in Nederland enige) specialist op het gebied van online laster wordt Van der Goen Advocaten dagelijks ingeschakeld om in dergelijke zaken op te treden.

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Van der Goen Advocaten.

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen