Mag ik je t….. zien?

Als specialisten op het gebied van onrechtmatige online content, behandelen wij veel zaken waarbij intieme foto’s of filmpjes zonder toestemming van de geportretteerde gedeeld worden of online gezet. Soms zijn de beelden gestolen of door misleiding ontfutseld, maar meestal zijn deze in goed vertrouwen verstrekt of via Snapchat verzonden en desondanks opgeslagen door de ontvanger (voor het feit dat dit, anders dan veel gebruikers denken, toch mogelijk is kan niet genoeg gewaarschuwd worden). Ook zogenaamde sextortion komt helaas steeds meer voor (het chanteren van de in seksueel getinte beelden geportretteerde).

Het is zonder meer waar dat het niet altijd even makkelijk is om de dader op te sporen en alle ongewenste content verwijderd te krijgen. Wij merken echter dat in de media vaak wel erg pessimistisch gedaan wordt over de mogelijkheden op te treden tegen dit soort praktijken. Zo ook in het televisieprogramma met bovenstaande titel. Wij treden echter wel degelijk dagelijks met succes op waarbij we de dader op straffe van een dwangsom tot stoppen dwingen en/of het betreffende medium (Facebook, pornosites etc.) en/of de hostingprovider ertoe bewegen tot verwijdering over te gaan. Al dan niet door het voeren van een kort geding.

Mogelijk dat dit te negatieve beeld van de opties die het slachtoffer heeft ontstaat doordat men niet goed het onderscheid tussen strafrecht en civiel recht weet te maken. Het is onze ervaring dat de politie aangiften vaak afwimpelt of niet daadwerkelijk in behandeling neemt omdat men er strafrechtelijk geen brood in ziet of simpelweg de capaciteit niet heeft.

Wij bewandelen echter de civielrechtelijke weg die, zoals gezegd, vaak wel het gewenste resultaat heeft.

Bent u slachtoffer? Neemt u gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden in uw geval te bespreken.

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen