Paarden ‘verrommeling van het landschap’ volgens Staatsbosbeheer

Momenteel staan wij een Baarnse boer bij die ontpacht dreigt te worden door Staatsbosbeheer omdat op het land van de boer naast een aantal koeien tevens IJslandpony’s in de wei staan. Volgens Staatsbosbeheer misstaan die pony’s in het landschap nabij kasteel Groeneveld en zorgen deze prachtige dieren voor ‘verrommeling’. Als straf voor het beweiden van de pony’s is Staatsbosbeheer meerdere procedures gestart om de boer van zijn land te zetten, terwijl deze familie al drie generaties lang, sinds circa 1900, op deze boerderij woont en werkt. Deze opstelling van de natuurbeheerorganisatie van de overheid is hardvochtig en onbegrijpelijk. De aanwezigheid van de pony’s wordt juist zeer gewaardeerd door de vele bezoekers van het park bij kasteel Groeneveld. Bovendien heeft Staatsbosbeheer zelf circa 32 km aan ruiterpaden aangelegd in het park en merkwaardig genoeg zou het de boer wel toegestaan zijn om paarden voor de slacht of handel te weiden.

Er bevinden zich al ruim twintig jaar paarden en pony’s in het gebied. Waarom Staatsbosbeheer nu plotseling van de dieren en van de boer af wil, blijft een raadsel.

Wij voeren momenteel onder meer een procedure voor het Pachthof te Arnhem. Een eindarrest zal nog geruime tijd op zich laten wachten.

De media over deze zaak:

De Gooi- en Eemlander van 16 november 2011
RTV UTRECHT
Telegraaf

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen