Ryan Boers tegen Erasmus Medisch Centrum

In de zaak van Ryan Boers tegen Erasmus Medisch Centrum treden wij op voor het slachtoffer van een medische fout.

Uit de Telegraaf van 16 december 2004:

’Erasmus MC had patiëntje nooit alleen mogen laten’

door René Steenhorst


RIJSWIJK/ROTTERDAM, donderdag
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft fouten gemaakt bij de fataal geëindigde behandeling van de 12-jarige Ryan Boers uit Krimpen aan den IJssel. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg na een oriënterend vooronderzoek.

De ernstig zieke jongen leed aan een progressieve beenmergaandoening, een ’aplastische anemie’, en stierf maandag 19 mei 2003. Hij werd onder water dood in bad aangetroffen, een klein kwartier nadat de verpleging hem in een badkamer van het Sophia Kinderziekenhuis alleen had gelaten om bedden te gaan opmaken. Volgens de inspectie had de jongen nóóit verlaten mogen worden. Door de leerling-verpleegkundige en de verantwoordelijke verpleegkundige heeft een onvoldoende zorgvuldige afweging plaatsgevonden van de broze gezondheidstoestand van Ryan, zo oordeelt de inspectie.

Ook heeft de inspectie forse kritiek op de wijze waarop het ziekenhuis het contact met de ouders van Ryan Boers heeft laten stuklopen. Het ziekenhuis wees tot nu toe elke aansprakelijkheid voor de dood van de jongen van de hand en zei hieraan „geen schuld” te hebben.

Uit De Telegraaf van zaterdag 27 november 2004:

“het ziekenhuis luistert niet naar ons, het weigert aansprakelijkheid te erkennen. Zó hard en zo kil.”

Advocaat mr. B. van der Goen uit Soest staat het echtpaar Boers juridisch terzijde. Hij gebruikt woorden als “schandelijk” en “belachelijk!” om de handelswijze van het Erasmus MC te typeren en overweegt de kwestie voor het Medisch Tuchtcollege te brengen. De ouders denken daar nog over na. De medisch adviseur van Van der Goen, prof. dr. B. Smalhout, de Utrechtse anesthesioloog, heeft de dood van Ryan Boers nader geanalyseerd en spreekt van een “grote verpleegkundige omissie”, waardoor het onwel worden van de jongen niet op tijd is opgemerkt.”

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen