Ajax heeft niet het monopolie op wit met een rode baan

Zoals wij eerder hier en hier berichtten hebben wij een zaak behandeld ten behoeve van een ambulante handelaar van Amsterdamsouvenirs en voetbalmerchandising tegen de voetbalclub AFC Ajax N.V.

Het gaat hierbij om een detaillist die door Ajax is gedagvaard wegens vermeende merkinbreuk. Ajax was van mening dat alleen zij kleding en andere producten zou mogen verkopen in de kleur wit met een rode baan in het midden.

Inmiddels heeft het Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep uitspraak gedaan in deze zaak. De rechtbank bepaalde nog (kort gezegd) dat er weliswaar geen sprake was van merkinbreuk, maar dat de handelaar wel onrechtmatig handelde doordat de indruk gewekt zou worden dat de producten van Ajax afkomstig zouden zijn.

Beide partijen zijn in hoger beroep gegaan en ditmaal is de handelaar volledig in het gelijk gesteld. Het Gerechtshof Amsterdam is met onze cliënt van mening dat Ajax niet ‘het gebruik van een rood vlak op een wit kledingstuk kan monopoliseren’.

Dit is een belangrijk arrest voor de (Amsterdamse) souvenirindustrie. Men weet nu waar men aan toe is. Witte Amsterdamsouvenirs met een rode baan zijn toegestaan, mits men voldoende afstand houdt van de officiële voetbalmerchandising van Ajax waarop het woord ‘Ajax’ en het hoofd van de mytische held zelf prijken.

Hier vindt u het volledige arrest:

arrest-Hof-Amsterdam-15-oktober-2013.pdf [508 kB]

IE-forum: IEF 13159

Boek9: IEPT20131015

Zie ook De Telegraaf van 17 oktober 2013.

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen