Ajax wil de kleuren rood en wit en het wapen van Amsterdam monopoliseren

Wij staan momenteel een Amsterdamse detaillist bij die wordt aangepakt door de Amsterdamse topclub Ajax. Het gaat om een kleine zelfstandige die het heeft gewaagd kledingstukken te verkopen in de kleuren rood en wit waarvan sommigen bovendien waren voorzien van het wapen van Amsterdam (de drie bekende verticale Andreaskruizen). Volgens Ajax maakt onze cliënt inbreuk op de merkenrechten van Ajax en deze heeft cliënte hierom onder meer betrokken in een bodemprocedure. De stellingen van Ajax kunnen in deze zaak uiteraard niet in stand blijven. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een voetbalclub zich de kleuren rood en wit toe-eigent alsmede het wapen van Amsterdam. Als dit stand zou houden dan zouden alle souvenirswinkels van Amsterdam de tent wel kunnen sluiten. En wat dacht u van de gemeente Amsterdam zelf? Deze gebruikt immers ook de kleuren rood en wit in combinatie met het wapen in al haar uitingen.

Het valt te betreuren dat voetbal big business is geworden waarbij de merchandising belangrijker wordt gevonden dan de sport en kleine zelfstandigen meedogenloos aangepakt worden en zich genoodzaakt zien zich in rechte te verweren met alle gevolgen van dien.

Wij hebben de indruk dat Ajax met deze zaak een nieuwe weg is ingeslagen en greep probeert te krijgen op de handel in Amsterdamse souvenirproducten door kleine zelfstandigen uit de markt te procederen.

Indien u ook bent aangeschreven/of zelfs gedagvaard door Ajax, kunt u hier contact opnemen. Wellicht kunnen de krachten gebundeld worden om dit een halt toe te roepen.

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen