De Telegraaf van 5 februari 2007 m.b.t. Gifdrama Ivoorkust

De tekst van het artikel vindt u onder de afbeelding van de voorpagina.

050207 tg

CLAIM BIJ A’DAM NA GIFDRAMA

Mogelijk miljoenen geëist uit Ivoorkust

door Martijn Koolhoven
AMSTERDAM, maandag
Letselschade-advocaat mr. Bob van der Goen stelt namens 1075 slachtoffers van de ramp met het gifschip Probo Koala in Ivoorkust de gemeente Amsterdam mede aansprakelijk voor de schade. De ramp kostte in totaal aan tien mensen het leven en 44.000 mensen hebben zich gemeld voor medische behandeling.

050207 g
De gemeente Amsterdam heeft twee weken de tijd gekregen om aansprakelijkheid te erkennen, anders volgt een dagvaarding. De claim kan in de vele miljoenen euro’s lopen.
Van der Goen heeft namens zijn cliënten zijn pijlen vooral gericht op GroenLinks-wethouder Marijke Vos (Milieu), die tot nu toe iedere aansprakelijkheid heeft afgewezen. Van der Goen noemt haar rol ’schandalig’. Het gif in de Probo Koala was eerst voor verwerking aangeboden in Amsterdam, maar toen dat niet doorging, werd het gif teruggepompt en kon het schip vertrekken.
Een maand later werd het gif gedumpt in Ivoorkust, waarna vele slachtoffers vielen.
De falende directeur Joke Goedhart van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht kreeg een week nadat haar rol in de affaire bekend werd, een topbaan als hoogste baas van alle ambtenaren van het stadsdeel Zeeburg. Dit ondanks dat zij van Marijke Vos de schuld voor het debacle voor een belangrijk deel in de schoenen geschoven kreeg. Ook de wethouder zelf trok geen (politieke) consequenties uit de zaak. Zij oordeelde dat ze beter orde op zaken kon stellen, dan aftreden.

„Tijdens de bouwfraude had ze zo’n grote mond, maar nu valt ze door de mand door aan haar zetel te blijven kleven”, zo meent de advocaat. „Ze had onmiddellijk moeten aftreden.”

Vervolg op pagina 7:

Slachtoffers giframp richten pijlen op wethouder Vos

Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM, maandag
Letselschadeadvocaat mr. Bob van der Goen klaagt namens slachtoffers van de ramp met het gifschip Probo Koala in Ivoorkust de gemeente Amsterdam aan. Hij richt zijn pijlen vooral op GroenLinks-wethouder Marijke Vos (Milieu), die tot nu toe iedere aansprakelijkheid heeft afgewezen.
„Iedere dag krijg ik berichten uit Ivoorkust van mensen die vragen: waar blijven de Nederlandse dokters?” vertelt de advocaat. „Mijn cliënten vinden het echt onbegrijpelijk dat zo’n wethouder nog aan de macht is in een beschaafd land als Nederland.”
Van der Goen: „Onder háár verantwoordelijkheid is het gif terug het schip in gepompt. Onder háár verantwoordelijkheid is het schip de haven uitgestuurd. Ze is nota bene van GroenLinks! Ze is juridisch én moreel aansprakelijk!”
Naar aanleiding van de ramp met de Probo Koala liet Marijke Vos een onafhankelijk onderzoek uitvoeren door de commissie-Hulshof. De commissie tikte de gemeente Amsterdam weliswaar op de vingers door te stellen dat het gif nooit had mogen worden teruggepompt en dat Amsterdam het rampschip nooit had mogen laten vertrekken, maar was tevens van oordeel dat het te ver ging om een oorzakelijk verband te leggen tussen wat er in Amsterdam verkeerd was gegaan met de Probo Koala en de ramp in Ivoorkust.

De gemeente Amsterdam zegt zich te beraden op de ontstane situatie. Een woordvoerster bevestigt dat de brief van de advocaat is ontvangen. „Het college stelt dat het geen aansprakelijkheid neemt voor wat in Ivoorkust is gebeurd”, aldus een woordvoerster. „Maar de zaak ligt nu bij onze juristen.”

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen