Van der Goen pakt ‘rayonhoofden’ René van den Berg aan

Verschillende gedupeerden van ‘wonderbelegger’ en tennisgoeroe René van den Berg hebben zich bij Van der Goen advocaten gemeld. Zoals u in de pers hebt kunnen lezen zijn wij doende vermogensbestanddelen te achterhalen waar de curator niet aan kan komen.

De parallel met de eerder door ons behandelde zaak van de piramidespelen is significant: ook daarbij zijn de rayonhoofden (mede) aansprakelijk gesteld. Het optreden van de rayonhoofden is in strijd met de colportagewet, de wet op de Kansspelen en de wet Toezicht Beleggingsinstellingen.

Tevens dient te worden onderzocht in hoeverre deze rayonhoofden en/of andere medewerkers behulpzaam zijn geweest bij het “wegwerken” van het geld naar Zwitserland en eventuele andere landen.


Bent u ook gedupeerde?

Voor nadere informatie kunt u dit formulier insturen wij nemen dan spoedig contact met u op. U kunt uiteraard ook telefonisch contact opnemen. Vraag naar Dorine Six (035-6015080).


Uit De Telegraaf van 1 september 2005:

Helpers Gooise wonderbelegger nu op de korrel

door Bert Huisjes

AMSTERDAM, donderdag”

De juridische strijd rondom de verdwenen 125 miljoen euro van wonderbelegger René van den Berg breidt zich uit als een olievlek. Deze week zijn ook de eerste ’rayonhoofden’ die geld binnenhaalden voor de Hilversummer door beleggers aansprakelijk gesteld. Hen wacht beslag op hun bezittingen.
De gerichte actie wordt geleid door de advocaat Bob van der Goen uit Soest. Hij wil zo vermogen achterhalen waar de curator van de wonderbelegger niet bij kan: die kan alleen zoeken bij Van den Berg.
Volgens Van der Goen zijn inmiddels vijf rayonhoofden geïdentificeerd: „Zij worden nu aansprakelijk gesteld.” Naar schatting van de curator van de failliete Van den Berg hebben in totaal tien personen onder kennissen ’beleggers’ geworven, met de belofte van torenhoge rendementen tot wel 10 procent per maand.
De adjudanten gaven nieuwe beleggers kant-en-klare schuldverklaringen van Van den Berg, compleet met diens handtekening. Het document was verder voorzien van vermoedelijk een initiaal van de wederverkoper en de vermelding: ’speciale actie René’.
„Mijn cliënten staken in februari op advies van een buurtgenoot 30.000 euro in beleggingen die op 21 april met 20 procent winst zouden worden uitgekeerd. Dit rayonhoofd is aansprakelijk gesteld, een deel is nu terug.”
De advocaat meent dat de rayonhoofden verantwoordelijk waren voor een aanzienlijk deel van de verdwenen 125 miljoen. „In elke buurt in het Gooi zat er een. Iedereen probeerde aan anderen te verdienen. Ze verhieven René van den Berg tot mythische hoogte. Alleen wie geluk had mocht investeren en mee naar een van zijn presentaties.”

De advocaat wil de rayonhoofden aanpakken omdat zij illegaal voor belegger speelden, colportage verrichtten en zij zich schuldig hebben gemaakt aan piramidespelen.

Huis

„Het geld dat ze binnenhaalden werd als rendement aan anderen uitgekeerd. Zo bleef de motor draaien. Aangezien zíj het geld binnenhaalden, zijn zíj verantwoordelijk. Bij hen valt geld te halen, ze wonen allemaal in een huis.”
De curator van Van den Berg, A. van Hees, beaamde gisteren dat beleggers die de dupe zijn van tussenpersonen, zélf deze mensen aansprakelijk moeten stellen. „Mijn reikwijdte beperkt zich tot de bezittingen van Van den Berg. We zoeken nog steeds naar het geld, maar er is nog steeds niet meer dan 130.000 euro.” Tot op heden zijn er 1441 gedupeerden.
Onder hen, zo blijkt uit kadasterstukken, bevindt zich ook de broer van Pieter Lakeman, die bedrijven de maat neemt op ethische vraagstukken. Paul Lakeman uit Baarn verstrekte in februari 800.000 euro aan Van den Berg, waarvoor hij in ruil een hypotheek kreeg op het huis van de Hilversummer.
Van den Berg zelf zit nog steeds vast.

Overige publicaties in deze zaak:

NRC Handelsblad 01-09-2005 [572 kB]

Volkskrant 02-09-2005 [1,7 MB]

Gooi- en Eemlander 02-09-2005 [697 kB]


Bent u ook gedupeerde?

Voor nadere informatie kunt u dit formulier insturen wij nemen dan spoedig contact met u op. U kunt uiteraard ook telefonisch contact opnemen. Vraag naar Dorine Six (035-6015080).

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen