Fraude en corruptie bij dienst gebouwen

Artikel van 4 juli 2005 uit het NRC Handelsblad


Door een onzer redacteuren


ROTTERDAM, 4 JULI. Managers van de vestiging Haarlem van de Rijksgebouwendienst worden verdacht van corruptie en fraude. Drie van hen zijn ontslagen.

De aanhoudingen en ontslagen volgen na een onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van VROM, waartoe de Rijksgebouwendienst behoort. De dienst beheert 1.600 gebouwen van de rijksoverheid, met een gezamenlijke waarde van negen miljard euro.

Het interne onderzoek begon twee jaar geleden, nadat een rayonmanager van de vestiging Haarlem een boekje had opengedaan over de dienst. De rayonmanager was zelf in 2002 geschorst en een jaar later door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie, oplichting en valsheid in geschrifte. De rechtbank concludeerde daarnaast dat de Rijksgebouwendienst onvoldoende toezicht gehouden had op de integriteit van zijn ambtenaren.

Advocaat B. van der Goen van de rayonmanager meldde ter zitting dat corruptie en fraude een structureel probleem is bij de Rijksgebouwendienst. Wie bedrijven wil bevoordelen kan door de gebrekkige controle en regels zijn gang gaan zonder in de problemen te komen, aldus de raadsman.

Volgens Van der Goen hadden zeker vier Haarlemse collega’s van zijn cliënt, alsmede een bouwadviseur en een projectmanager zich schuldig gemaakt aan fraude. Bij onderhouds- en verbouwingsopdrachten in Noord-Holland zouden zij aannemers, schildersbedrijven en adviseurs bevoordeeld hebben.

De Rijksgebouwendienst verwierp in 2003 deze ,,ernstige aantijgingen die niet gestaafd worden door feiten”. Nu het eigen onderzoek bijna klaar is, zegt een woordvoerder van VROM dat ,,inmiddels drie medewerkers ontslagen zijn. Het OM moet nog beslissen of zij vervolgd worden.” Of meer ambtenaren verdacht worden, kan ,,in het belang van het onderzoek” niet gezegd worden. Het onderzoek beperkt zich tot de vestiging Haarlem omdat daar signalen waren dat er mogelijk iets aan de hand was. ,,Van andere vestigingen hebben wij die signalen niet gekregen.”

De Algemene Rekenkamer constateerde al in 1999 ,,tekortkomingen” in het aanbestedingsbeleid van de Rijksgebouwendienst. De parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid concludeerde in 2002 dat bij de dienst de integriteit niet structureel op de agenda stond. In een reactie op die conclusie zei de dienst dat sinds 2003 ,,veel verbeterd” was.


4 juli 2005

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen