Vliegramp Tripoli

Uit de Telegraaf van 16 juli 2010

Claim naar Gadaffi namens nabestaanden vliegramp

Advocaten gokken op miljoenenschikking

door Ronald Veerman
AMSTERDAM, vrijdag

Nederlandse letselschade-experts binden juridisch de strijd aan met de Libische maatschappij Afriqiyah en eisen miljoenen euro’s schade voor de nabestaanden van de crash in Tripoli. Daarbij zullen, in de hoop op een forse schikking, waarschijnlijk indirect ook de pijlen op de Libische leider Gadaffi worden gericht.

„Vandaag gaan de eerste brieven op de post”, aldus letselschade-expert Bob van der Goen van Van der Goen Advocaten, die als eerste in actie komt en eerder ook al bij de vliegcrashes van Tenerife, Faro en de Bijlmerramp met succes procedeerde.

„Het is een ingewikkeld dossier, maar namens een aantal cliënten gaan we nu op meerdere plekken hard op de deur kloppen. Niet alleen Afriqiyah, maar ook de reisorganisaties zullen we aansprakelijk stellen voor de geleden schade. In eerste instantie door een voorschot van honderdduizend euro te eisen”

Volgens Van der Goen, die al contact heeft met een Libische advocaat, maakt het daarbij uiteindelijk niet uit wie daadwerkelijk verantwoordelijk voor het ongeluk blijkt. „Dat moeten de partijen uiteindelijk onderling regelen. Als er maar betaald wordt”, zo stelt de jurist, die echter voorlopig geen actie richting Airbus onderneemt. „Ondanks alle vragen lijkt wel duidelijk dat de vliegtuigbouwer geen schuld heeft. Er was geen technisch mankement. Alles wijst naar de piloot”, zo stelt jurist Van der Goen.

De claims voor immateriële schade zullen waarschijnlijk volgens Libisch recht worden afgehandeld, waardoor onduidelijk is hoe hoog een eventuele vergoeding kan uitvallen. In de juridische wereld wordt echter al druk gespeculeerd over een mogelijke financiële betrokkenheid van de Libische staat en zijn dictator Gadaffi. Niet uitgesloten is dat hij de zaak mogelijk met forse bedragen zal willen schikken. Ook na de ramp bij Lockerbie zijn door de Libische overheid uiteindelijk gigantische bedragen uitgekeerd.


Eventuele overige gedupeerden kunnen zich hier aanmelden.

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen