Claims tegen voetbalhooligans die politiepaarden molesteren

Uit De Telegraaf van 19 oktober 2006 (voorpagina)

Ontslag voor hooligans na mishandeling politiepaarden

Van een onzer verslaggevers


AMSTERDAM, donderdag
De politie heeft een groep hooligans, die in april paarden en agenten mishandelden, hard teruggepakt. Vier lieden zijn hun baan kwijt. Ook moet de groep 34.000 euro smartengeld betalen.
De hooligans sloegen in op de bereden politie tijdens de voetbalwedstrijd NAC-Top Oss in Breda. Daarbij raakten vier paarden ernstig gewond, doordat zij werden toegetakeld met ijzeren staven.
Ook vijf politiemensen liepen verwondingen op. Het Korps Landelijke Politiediensten schakelde daarop de advocaat B. van der Goen in, om smartengeld te verhalen.

De rechter heeft de politie volledig in het gelijk gesteld en wees een zeer hoog smartengeld toe. Onder de voetbalhooligans bleken een brandweerman, een beveiliger en twee beroepshulpverleners. Zij raakten hun baan kwijt. Ook moeten zij bijdragen aan het smartengeld.
Verder kregen alle daders een landelijk stadionverbod, waardoor een van hen zijn woning alleen nog via de achterdeur kan verlaten als NAC in Breda speelt. Zijn voordeur ligt in de verboden zone.


Uit De Telegraaf van 22 juni 2006

Voetbalhooligans molesteren nu ook politiepaarden

’Jordy had nog geluk’

door MARTIJN KOOLHOVEN

WOUBRUGGE, donderdag
Jordy (15), Kargos (14) en Lazar (13) hebben de trieste primeur om als eerste politiepaarden van de Dienst levende have van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gewond te zijn geraakt bij voetbalrellen.
Tot 24 april van het afgelopen jaar waren er, ondanks de soms forse geweldsuitbarstingen na voetbalwedstrijden, voorzover bekend, wonder boven wonder geen slachtoffers gevallen onder de 36 trouwe ’strijdrossen’ van het KLPD.
Maar daar is die bewuste maandagavond, na afloop van de voetbalwedstrijd NAC Breda-Top Oss, helaas, verandering in gekomen. De voetbalhooligans gooiden met stenen, dranghekken en straatmeubilair naar de politiepaarden. Jordy en zijn twee ’collega’s’ liepen forse snijwonden en verwondingen op aan hun knieën, hoofd en benen. In een gat in de hals van Kargos moesten vier hechtingen worden gezet. Eén van de paarden zal mogelijk voor altijd ongeschikt zijn voor de dienst. Ook raakten vijf agenten gewond.

Grimmige sfeer

Unithoofd inspecteur Kees Jonkers van het KLPD zegt behoorlijk geschrokken te zijn van deze eerste paardenmishandeling door hooligans: „Tot voor kort leverde een peloton paarden ook bij voetbalrellen een stuk ontzag op. Er komt zes keer zeshonderd kilo op je af en daarvoor ging men meestal wel op de loop…”
Hoofdagente Venise Pulmans (29) zat die maandagavond in ME-uitrusting op haar dienstpaard Jordy: „Op een gegeven moment begonnen ze stenen uit de grond te trekken, we zijn in linie met de paarden naar voren gegaan om meer ruimte te krijgen voor de ME’ers te voet. Er was een grimmige sfeer – je hartslag gaat sneller dan normaal – en de adrenaline giert door je lijf, maar je blijft je werk doen. Jordy en ik zijn goed op elkaar ingespeeld; hij bleef zijn werk doen. Maar als je ziet in wat voor geweld wij terecht zijn gekomen, kun je achteraf stellen dat we nog geluk hebben gehad. Het had nóg veel erger kunnen uitpakken…”

jordy1
• Hoofdagent Venise Pulman heeft afgelopen weekeinde weer een nachtdienst met Jordy gedraaid.
FOTO: HENK BOUWMAN

Justitie heeft inmiddels 45 verdachten in beeld die zeer waarschijnlijk zullen worden vervolgd voor openlijke geweldpleging en/of poging tot zware mishandeling. Eén hooligan, die een agent en een paard met een ijzeren staaf te lijf ging, wordt apart voorgeleid; hem wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

jordy2

• De hooligans bezorgden de politiepaarden afschuwelijke verwondingen, zoals hier bij Kargos.
EIGEN FOTO’S

Nieuw is ook dat de korpsleiding van het KLPD in samenspraak met advocaat, mr. Bob van der Goen uit Soest, heeft besloten om de relschoppers via de civielrechtelijke weg te gaan aanpakken. Daarvoor wordt het, volgens Van der Goen, nog te weinig gebruikte artikel 166 van het Burgerlijk Wetboek ingezet. Dit artikel bepaalt dat een ieder die deel uitmaakt van een groep die schade aanricht, hoofdelijk aansprakelijk is voor de totale schade. Die schade kan behoorlijk oplopen, zeker als straks mogelijk één van de dienstpaarden, waar jaren aan training in is geïnvesteerd, geen dienst meer kan doen. Het is onduidelijk hoe Jordy, Kargos en Lazar zullen reageren als ze straks weer oog in oog komen te staan met voetbalhooligans.

jordy3


Venise Pulmans, die meestal tijdens haar werk gelukkig heel veel positieve reacties krijgt op haar mooie trouwe viervoeter, heeft haar werkzaamheden met Jordy inmiddels gelukkig weer kunnen hervatten. „Afgelopen weekeinde had Jordy nachtdienst en ik dus óók”, glimlacht ze. „We hebben toezicht gehouden bij het Indian Summer Festival. Met een paard kun je héél veel werk verzetten, vaak meer dan met twee agenten naast elkaar op straat.”

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen