Schadeclaim KLPD tegen relschoppers

Uit De Telegraaf van 11 juni 2006

Paarden gewond na voetbalmatch

Schadeclaim KLPD tegen relschoppers

door Martijn Koolhoven

SOEST, zondag
Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) kiest voor een keiharde aanpak van de relschoppers die verantwoordelijk zijn voor het toebrengen van letsel aan agenten en enkele paarden na afloop van het treffen tussen NAC-Top Oss, 24 april jongstleden in Breda.
Zowel de agenten als enkele paarden liepen letsel op door stenen en ijzeren staven, geworpen door voetbalvandalen. Eén van de paarden is er zo slecht aan toe dat het mogelijk niet langer dienst zal kunnen doen.
In opdracht van het KLPD gaat de Soester advocaat mr. Bob van der Goen de vandalen nu keihard aanpakken.
Niet alleen strafrechtelijk, dus voor een straf, maar nu ook civielrechtelijk dus voor schadevergoeding. Van der Goen: „We zullen tot het laatste dubbeltje gaan halen. Los van het letsel van de politiemensen, zal het om veel geld gaan, want een van de paarden zal waarschijnlijk moeten worden afgekeurd.”

Uitkleden

Voor het verhalen van de immateriële en materiële schade op een dader was het voorheen gebruikelijk dat de gedupeerde partij zich ’voegde’ in de strafzaak. In de aanpak van de KLPD gaat dat nu veranderen. Los van de strafzaak begint Van der Goen een civielrechtelijke zaak om de daders financieel volledig uit te kleden. „Wij vinden de immateriële schadevergoeding tot nu toe belachelijk laag”, aldus de advocaat. „Tot nu toe wordt er meestal maar een paar honderd euro toegekend, maar de trend is dat de bedragen hoger worden.”

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen