De zaak Martin Ros tegen de Tros.

Uit de Telegraaf van 9 december 2007

Ros nog lang niet uit ether

Van een onzer verslaggevers
HILVERSUM, zondag
De illustere boekenlegende Martin Ros, die als recensent bij de TROS werd ontslagen, wordt overspoeld met aanbiedingen. Ros heeft zelf al de EO zijn diensten aangeboden voor de radio.
Daarnaast zijn er gesprekken met ’een andere landelijke omroep’ over een televisieprogramma, waarin Ros gezeten in zijn gedeukte cabriolet verslag doet van boeken en het Nederlandse landschap.
Ros moet na aanvaarding van een afkoopsom van 15.000 euro deze week, nog twee zaterdagochtenden in de TROS Nieuwsshow vol maken. Volgens advocaat Van der Goen zijn er naast allerlei aanbiedingen ook honderden steunbetuigingen voor Ros binnengekomen. Van der Goen: „Reken maar dat hij in de ether blijft.”
Ros kijkt uit naar nieuwe avonturen. „Ik ben blij dat ik hier weg kan”, zegt hij na de uitzending bij de TROS gisterochtend. „Ik heb toen dit allemaal begon, drie maanden terug, al een brief aan Andries Knevel van de EO gestuurd. Ik wil er graag een bevindelijk programma over christelijke boeken maken.”

ros2
FOTO: ALDO ALLESSIE

Een strijdlustige Martin Ros gisterochtend tijdens een van zijn laatste optredens in de TROS Nieuwsshow met Peter de Bie en Mieke van der Weij.

Geloof

Volgens Ros trekt het geloof in God aan hem. „Ik heb net de bus van het geloof gemist, maar ik ren erachteraan! Knevel heeft al laten weten het aanbod voor de radio serieus te overwegen. Verder krijg ik waarschijnlijk een eigen tvprogramma bij weer een andere omroep.”

Ros vertrekt niet met stille trom bij de TROS. Zijn advocaat heeft bij de TROS-directie een klacht ingediend tegen presentator Peter de Bie wegens chantage. De presentator zou de advocaat onder druk hebben gezet met negatieve publiciteit om een lagere ontslagvergoeding te accepteren.
De Bie bevestigt de advocaat onder druk te hebben gezet, maar stelt dat hij dit ’in belang van Ros’ heeft gedaan.


Bekijk hier een fragment van de uitzending van Pauw en Witteman van 29 november 2007 over dit onderwerp:


Voorpagina van de Telegraaf van 29 november 2007

Martin Ros daagt TROS

Boekfanaat na 21 jaar de laan uit

rosdoor Marcel Frost
HILVERSUM, donderdag
Boekrecensent/schrijver Martin Ros daagt de TROS in een kort geding. Ros is boos op de omroep omdat hij na 21 jaar aan de kant wordt geschoven als boekbespreker in de TROS Nieuwsshow.
„Mijn cliënt is zeer verbaasd over het feit dat de TROS naar de rechter stapte om de arbeidsovereenkomst te ontbinden”, aldus advocaat mr. Bob van der Goen. „De omroep doet in de pers voorkomen alsof dat in onderling overleg is gebeurd en dat is onzin.”
„We hebben Martin meegedeeld dat hij in het kader van de verjonging van het programma gaat stoppen en hij begreep dat hij plaats zou maken”, zo zegt een woordvoerster van de TROS. Volgens de zegsvrouw is de omroep nu aan het kijken of ze er toch samen in overleg uit kunnen komen. „We willen op 22 december op een mooie manier afscheid nemen. Als dat niet kan, zou er een rechter aan te pas kunnen komen, maar we hopen dat dit niet nodig is.”

 

Wilt u meer informatie?

Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen