La Perla International Living / Geert Duizendstraal
Geert Duizendstraal is de eigenaar van de in financiële problemen geraakte vastgoedontwikkelaar La Perla International Living. Deze laatste is gespecialiseerd in luxe vakantiewoningen op exotische locaties. Het vermogen van La Perla werd voor een groot deel verkregen uit leningen van particuliere investeerders, die grote sommen geld tegen een hoog rentepercentage beschikbaar stelden. Toen de onderneming in zwaar weer raakte, heeft Duizendstraal – die zich bovendien in veel gevallen persoonlijk garant heeft gesteld voor nakoming – tevergeefs getracht de leningen af te lossen door aan de geldleners onroerend goed over te dragen. Begin 2010 is aan La Perla surseance van betaling verleend.
Wij treden op voor schuldeisers van La Perla c.q. Duizendstraal. Wij richten onze pijlen hierbij ook op het privévermogen van Duizendstraal, die op grond van het voorgaande verantwoordelijk wordt gehouden voor de bij La Perla ontstane situatie en zich hieraan zoals gezegd ook persoonlijk heeft verbonden. Wij zullen op korte termijn overgaan tot actie. Heeft u ook geld geïnvesteerd in deze onderneming en wilt u zich aanmelden, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.
Uit de Telegraaf van 4 augustus 2010 (voorpagina)
EIGENAAR LA PERLA IN HET NAUW
Villa-imperium wankelt
AMSTERDAM, woensdag
Honderden vermogende Nederlanders, die gezamenlijk circa 100 miljoen euro hebben geïnvesteerd in luxe vakantieparken, houden hun hart vast nu het imperium La Perla Living van projectontwikkelaar Geert Duizendstraal (57) op omvallen staat.
De bijzonder luxe parken liggen in onder meer Spanje, Frankrijk, Panama, Vietnam en het Caribische eiland Antigua. Duizendstraal was al sinds eind 2009 niet meer in staat om de torenhoge rentevergoedingen aan zijn beleggers te voldoen.
Was Duizendstraal in 2008 volgens de rijkenlijst Quote 500 nog goed voor een vermogen van 250 miljoen euro, nu staat hij nu voor circa 100 miljoen in het krijt. Uniek is dat de rechtbank lopend uitstel van betaling van zijn ondernemingen (Nacar Holding en dochter La Perla Living) heeft verlengd met nóg eens achttien maanden.
Dat betekent dat de investeerders nog maximaal anderhalf jaar in spanning zullen worden gehouden of ze iets van hun geld zullen terugzien, of dat de zaak op de fles gaat. Het feit dat het uitstel al zolang duurt, geeft hoop: statistisch gezien komt meer dan negentig procent van de bedrijven waaraan uitstel van betaling wordt verleend, niet door de eerste vier weken heen en gaat binnen die periode al failliet.
Een groot deel van de Nederlandse investeerders die op hun geld zitten te wachten, is afkomstig uit de eigen vrienden- en kennissenkring van Duizendstraal.
Legertje schuldeisers volgt Duizendstraal
Van een onzer verslaggeversAMSTERDAM, woensdag
De projectontwikkelaar, die ooit begonnen is met de ontwikkeling van luxe bungalows in het Spaanse Marbella, heeft nu een heel legertje schuldeisers achter zich aan. La Perla Living verkeert al sinds januari in surseance, aanvankelijk voor enkele maanden en recent verlengd voor een periode van achttien maanden.
Enkele schuldeisers, die nu hun vordering uitbetaald willen krijgen, gaan voor de rechtbank zijn persoonlijk faillissement aanvragen omdat Duizendstraal in de meeste transacties persoonlijk heeft meegetekend. Tot nu toe wist hij zijn schuldeisers nog redelijk van zich af te schudden door schulden af te kopen met ’nieuw’ onroerend goed.
Duizendstraal staat voor circa 100 miljoen euro in het krijt, grotendeels opgebracht door privé-investeerders. Een klein deel door banken. Een cliënt van Van der Goen Advocaten in Soest omschrijft Duizendstraal als „een notoire wanbetaler die met gebakken lucht in glimmende brochures mensen heeft uitgenodigd te investeren”. Mr. Van der Goen: „Mijn cliënt zijn beloftes gedaan die niet worden nagekomen.”
Juridisch wordt de aanvraag van het faillissement van Duizendstraal privé nog een hele kluif. De projectontwikkelaar heeft zich naar eigen zeggen al zestien jaar geleden uit Nederland laten uitschrijven en heeft zich in Spanje en, later, Londen gevestigd. Niet om schuldeisers van zich af te houden maar omdat „Londen een prima uitvalsbasis is al je internationaal zaken doet”.
Duizendstraal zei gisteren te blijven hopen op een goede afloop: „Het is natuurlijk geen plezierige situatie om je crediteuren nog eens anderhalf jaar te moeten laten wachten. Maar de meeste mensen begrijpen het. Net als de hele onroerendgoedwereld hebben wij te maken met een liquiditeitscrisis. Maar er zijn genoeg bezittingen om iedereen te betalen.”
Rente
„Ik werk er dag en nacht aan en dat zou ik niet doen als ik er niet in zou geloven en met mij vele mensen. Het duurt allemaal even wat langer dan het zich liet aanzien, ik hoop september met een oplossing voor de crediteuren te kunnen komen zodat ze hun geld terugkrijgen met rente.”
Over de investeerders die zijn faillissement willen aanvragen, zegt Duizendstraal: „Er zijn mensen die vinden dat ze vóór de rest moeten en een voorkeursbehandeling verdienen. Maar een persoonlijk faillissement van mij is niet de oplossing.”
Twee jaar geleden ondernam Duizendstraal nog een reddingspoging door te proberen een in Frankrijk beursgenoteerd fonds over te nemen om aldus een beursnotering te verkrijgen en daarmee nieuwe miljoenen op te halen. Deze deal ketste af, maar hij werd wel bestuursvoorzitter van dit Franse vastgoedfonds, Mandarine Group en doopte het om tot La Perla World.